Tennet pakt kwantumkorting met 5 stopcontacten voor wind

offshore wind

04-12-2015 16:29 | Door: Thijs ten Brinck

Hoogspanningsnetbeheerder Tennet heeft met de bedrijven CG Power Systems en Alstom een raamovereenkomst gesloten voor vijf stopcontacten op zee voor Nederlandse windparken.

Voor de Nederlandse kust zijn tot aan 2023 drie grote windparken gepland, opgedeeld in vijf fases van steeds 700 megawatt. Om de ontwerp en onderhoudskosten te minimaliseren krijgen al deze windparken dezelfde vermogenselektronica om de stroom aan land te brengen.

Belangrijke stap naar standaardisatie

“Zo hebben we op ieder platform dezelfde apparatuur, kunnen we de omvang van het platform optimaliseren en kunnen we bijvoorbeeld besparen op onderhoud en reserveonderdelen”, zegt Marco Kuijpers, senior manager Offshore NL bij Tennet.

Het tegelijk aanbesteden van de vijf transformatorplatforms leidt naar verwachting tot een besparing van 10 procent op de totale kosten van de drie geplande windparken.

3.500 megawatt windenergie

De overeenkomst met Alstom Grid Netherlands betreft Gas Insulated Switchgear (GIS), compacte schakelstations om de opgewekte windstroom in goede banen te leiden. CG Power Systems België ontwerpt transformatoren die het voltage van de elektriciteit verhogen om de energieverliezen op de kabels te minimaliseren.

“De transformatoren en de GIS zijn het hart van onze installatie en de eerste onderdelen die we aanschaffen voor het net op zee”, zegt Kuijpers. “Met de raamovereenkomst voor alle platforms, zetten we een belangrijke stap naar standaardisatie.”

Alle platforms krijgen twee transformatoren met een vermogen van 400 megawatt, samen voldoende om 700 megawatt aan offshore windstroom aan land te brengen. Het eerste van de vijf stations komt bij het windpark Borssele en zal in 2019 in bedrijf zijn.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Tennet | Foto: Martin Cooper, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duuurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie