Getijdenvlieger uit Zweden schaalt op met duurzame pilot

08-12-2015 10:10 | Door: Thijs ten Brinck

Het Zweedse bedrijf Minesto bouwt onderwatervliegers die duurzame energie opwekken uit eb en vloed. Recente financieringen en samenwerkingen vergroten de kansen op een succesvolle marktintroductie.

Minesto heeft een vlieger ontworpen die aan een kabel rondzweeft in de getijdenstroming. Een onderwaterwindturbine, gemonteerd aan de Powerkite, wekt schone elektriciteit op uit het stromende water.

Samen met acht partners heeft Minesto een Europese Horizon2020-subsidie van € 5,1 mln verworven. Eerder dit jaar haalde de energiestart-up al miljoenen op bij een beursgang aan de Zweedse Nasdaq. In totaal heeft Minesto dit jaar al € 37 mln aan groeigeld binnengehaald.

Getijdenenergie bij Wales

Het Zweedse Minesto werkt aan een getijdenenergiecentrale met een vermogen van 10 megawatt. Dit project zal in 2019 in bedrijf zijn en dan 8.000 Britse huishoudens van duurzame stroom voorzien.

De Duitse waterturbinefabrikant Schottel Hydro zal het project van turbines en generatoren voorzien. Schottel is ook betrokken bij het drijvende Bluetec getijdenplatform dat momenteel beproefd wordt voor de kust van Texel. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Minesto

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie