Bill Gates stopt miljoenen in zoutwaterbatterij

Bill Gates stopt miljoenen in zoutwaterbatterij

04-04-2013 13:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bill Gates heeft geïnvesteerd in batterijfabrikant Aquion Energy. Het bedrijf maakt milieuvriendelijke batterijen met zout water.

Gates’ investering vond plaats tijdens een recente financieringsronde van de Amerikaanse batterijenfabrikant. Aquion haalde in totaal $35 mln (€28 mln) op. Bill Gates was een van de investeerders, maar Aquion weigerde bekend te maken hoeveel Gates heeft geïnvesteerd en hoe het bedrijf zijn persoonlijke aandacht heeft getrokken.

Aquion werd opgericht in 2008 en ontwikkelt batterijen die zonne- en windenergie kunnen opslaan om zo als backup te dienen op momenten dat er even geen wind of zon is. Dat soort batterijen zijn er al wel, maar de batterijen van Aquion zijn bijzonder omdat ze zout water gebruiken als geleider, in plaats van zuren of basen. Daardoor zijn de batterijen volgens het bedrijf veel milieuvriendelijker dan conventionele batterijen. ‘Deze batterijen zijn niet ontvlambaar, explosief of bijtend,’ aldus Scott Pearson, CEO van Aquion.

500 megawattuur

Aquion verwacht in het vierde kwartaal van dit jaar te beginnen aan de productie van de zoutwaterbatterij. De verwachting is dat de fabriek jaarlijks ten minste 500 megawattuur aan opslagcapaciteit kan produceren. Dat is nog niet erg veel: een flink windpark heeft een vermogen van rond de 500 megawatt. Dat betekent dat zo’n windpark in een uur de jaarproductie batterijen van Aquion zou kunnen opladen.

Aquion is niet de eerste start-up in de energie-opslag markt die de aandacht van Bill Gates heeft getrokken. Gates investeerde eerder al in batterijfabrikanten LightSail Energy en Ambri.

Bron: Bloomberg

Foto: Wikimedia Commons

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie