Grootste snoeiafvalcentrale van Nederland terug in bedrijf

snippers

15-12-2015 07:05 | Door: Thijs ten Brinck

De Bio Energie Centrale Cuijk is onder een nieuwe eigenaar terug in productie. Het is een van de grootste biomassagestookte energiecentrales van Nederland.

In juni dit jaar kochten de bank NIBC en biomassa-exploitant Biosco de biomassacentrale van energiebedrijf RWE/Essent. Initiatiefnemer Daniel Goedhuis: “De installatie stond stil en niets te doen. Dat is natuurlijk doodzonde.”

De ombouw tot een WKK wordt overwogen.

Onder de naam Bio Energie Centrale Cuijk (BECC) levert de centrale nu opnieuw maximaal 23 megawatt duurzame stroom. Daarmee is de centrale, die draait op snoeiafval en houtsnippers, in Nederland 'de grootste in zijn soort'.

De nieuwe exploitant is van plan om de centrale om te bouwen tot een warmtekrachtcentrale, zodat de restwarmte van de elektriciteitsproductie ten goede komt aan ondernemingen in de buurt.

RWE/Essent

De centrale in Cuijk is door Essent tien jaar gebruikt om snoeiafval van Staatsbosbeheer te verstoken voor duurzame elektriciteitsproductie. Nadat de subsidie op dit project afliep, gebruikte RWE de centrale tijdelijk voor tests met verschillende soorten biomassa.

RWE stookt in zijn kolencentrales ook biomassa mee. De meestookpercentages lopen op tot ongeveer 30 procent. De BECC draait volledig op biomassa en levert daarmee ook uitsluitend groene stroom. 

In de oorspronkelijke kop boven dit artikel noemden we de BECC de grootste biomassacentrale van Nederland. De Bio Golden Raand Centrale van Eneco in Groningen is met een vermogen van 50 megawatt echter groter dan de BECC. De Golden Raand Centrale draait op versnipperd sloophout en levert naast elektriciteit ook stoom.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Biobased Economy, BECC | Foto: Jason Taellious, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie