Duitse groene stroom verstopt Nederlands net

Duitse groene stroom verstopt Nederlands net

08-04-2013 15:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Europarlementariër Merkies (PvdA) pleit voor één Europese energiemarkt. De maat is vol met goedkope duurzame energie uit Duitsland.

PvdA’er Judith Merkies heeft aan de Europese Commissie vragen gesteld over de grensoverschrijdende effecten van het Duitse energiebeleid, naar aanleiding van berichten van de nieuwe supertoezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). “ACM stelt expliciet dat de integratie van één Europese energiemarkt voltooid moet worden, om nationaal verstorende interventies in de energiemarkt te beëindigen,” aldus Merkies. “Het is nu aan de Commissie om hiermee snel en adequaat aan de slag te gaan.”

Het groene stimuleringsprogramma van Duitsland zorgt namelijk voor een overschot aan duurzame energie, die voor lage prijzen wordt geëxporteerd naar onder andere Nederland. “Op zichzelf is het uiteraard erg goed dat Duitsland echt werk maakt van duurzame energie,” aldus de Europarlementariër. “Maar dat moet wel eerlijk gebeuren: Duitse groene stroom mag niet goedkoper zijn dan Nederlandse stroom omdat er meer overheidssubsidie op zit.”

 

Europese energiemarkt

 

Nederlandse centrales kunnen niet concurreren met de lage Duitse energieprijzen en worden daardoor stilgelegd. Bovendien verdwijnt de prikkel om te investeren in nieuwe duurzame elektriciteitscentrales, schrijft de PvdA. “Europese energiemarkten zijn zeer sterk met elkaar verbonden. Het is nu van belang om verder te bouwen aan één Europese energiemarkt,” zegt Merkies.

“Dat wil niet zeggen dat iedereen hetzelfde energiebeleid moet voeren. Maar wel dat er goede afspraken worden gemaakt over nationale subsidies, zodat landen in Europa niet langer elkaars energiemarkten verstoren,” aldus Merkies.

Foto: EUspeak via Google Images

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie