‘Antidumping-boetes slecht voor zonne-industrie Europa’

‘Antidumping-boetes slecht voor zonne-industrie Europa’

08-04-2013 17:21 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Europese zonne-energie bedrijven roepen de Europese Commissie op om geen antidumping-wetgeving tegen Chinese zonnepanelen in te voeren.

Dit schrijven meer dan duizend representanten van bedrijven uit Europa, samenwerkend als de Alliantie voor Duurzame Zonne-energie (AFASE), in een open brief aan de Europese Commissie. Dit is opvallend, omdat de antidumping-wetgeving juist bedoeld is om Europese producenten te beschermen tegen oneerlijke concurrentie uit China.

Volgens de bedrijven is de wetgeving echter alleen gunstig voor een klein deel van de zonne-energie industrie, namelijk de fabrikanten van zonnepanelen. De rest van de industrie zal juist geschaad worden als de wet wordt ingevoerd, zeggen de bedrijven.

Toegevoegde waarde

Volgens AFASE bevindt 70 procent van de toegevoegde waarde - zoals omzet en werkgelegenheid - van in Europa opgestelde zonnepanelen zich in Europa. Daarvan is productie van zonnepanelen een klein deel: maximaal 30 procent. De rest van de toegevoegde waarde zit in de rest van de waardeketen, zoals de productie en ontwikkeling van apparatuur voor het maken van zonnepanelen, of de installatie en onderhoud van zonnepanelen.

Omdat de Europese zonne-energie industrie zoveel waarde haalt uit de rest van de waardeketen, is het voor de industrie als geheel ongunstig als de antidumping-boetes worden ingevoerd. Dan stijgen immers de prijzen van zonnepanelen, waardoor zonne-energie minder aantrekkelijk wordt, met als gevolg dat de hele Europese zonne-energie industrie (behalve de paar fabrikanten) geschaad wordt.

Overheidssteun

Europese fabrikanten van zonnepanelen vermoeden dat hun Chinese concurrenten overheidssteun krijgen. Aanleiding hiervoor zijn de extreem lage prijzen van Chinese zonnepanelen. Momenteel onderzoekt de Europese Commissie of dit vermoeden correct is. Als blijkt dat Chinese zonnepanelen onder de kostprijs worden verkocht, is het mogelijk dat de Europese Unie een speciale importbelasting, antidumping-boetes, voor Chinese zonnepanelen zal introduceren om de Europese producenten te beschermen.

Vooruitlopend op een besluit over de invoering van antidumping-boetes worden de Chinese importen per 6 maart 2013 geregistreerd, zodat de boetes eventueel ook met terugwerkende kracht kunnen worden geïnd.

Foto: Theregeneration via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie