Duitse windenergie haalt zelfs bruinkool in

grafiek

18-12-2015 07:52 | Door: Thijs ten Brinck

In november 2015 hebben Duitse windparken nagenoeg evenveel elektriciteit geproduceerd als bruinkoolcentrales in het land. Een nieuwe mijlpaal in de Duitse Energiewende.

Een kwart van de elektriciteit die Duitse bedrijven en huishoudens afgelopen maand hebben geproduceerd kwam uit windmolens, schrijft Energytransition.de op basis van cijfers van het Duitse Fraunhofer Instituut.

11.460 tegen 11.420 gigawattuur

Aanvankelijk leek het dat windenergie daarmee de belangrijkste stroomproducent in de maand november was. Met 11.460 gigawattuur, tegen 11.420 gigawattuur voor windparken, bleek bruinkool in bijgestelde cijfers nog net iets groter. De definitieve cijfers komen pas in 2016 beschikbaar, mogelijk valt het eindcijfer nog in het voordeel van windenergie uit.

Uit de grafieken van Fraunhofer blijkt dat winenergie naast gascentrales ook nu ook regelmatig Duitse kolencentrales uit de markt drukt. Zelfs de productie van inflexibele bruinkoolcentrales heeft inmiddels over duidelijk te leiden van windenergie. De productie van de nog overgebleven kerncentrales in Duitsland blijft wel stabiel.

In de  afgelopen vier jaar zijn de kosten voor windparken op land in Duitsland met 12 procent afgenomen. 

grafiek

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Energytransition, Fraunhofer | Foto: Henning Leweke 

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie