Ruimtetechniek verhoogt rendement zonnepanelen met 25%

Ruimtetechniek verhoogt rendement zonnepanelen met 25%

09-04-2013 12:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Door ruimtetechnologie toe te passen slaagt het Zweedse bedrijf Sol Voltaics erin het rendement van zonnepanelen met 25 procent te verhogen.

Ze komen met containers tegelijk uit China: goedkope zonnepanelen die de prijzen flink naar beneden drukken. Dat is goed nieuws voor de consument, maar minder voor producenten die hun marges zien verdampen.

Het Zweedse bedrijf Sol Voltaics denkt nu een oplossing te hebben. Het geheim zit niet in de kosten van een zonnepaneel, maar juist in de opbrengst, denkt de onderneming uit Lund. De kosten van zonne-energie systemen bestaan uit grond, arbeid en anderen factoren. Maar deze kosten zullen niet snel gaan veranderen, voorspellen de Zweden.

Dus bekeken zij het winstplaatje van de andere kant: het verhogen van de efficiëntie als oplossing om de marges van conventionele zonnepanelen te verhogen. “We zijn klaar met het kostenspel, de enige manier om het op te lossen is via efficiëntie van de panelen,” zegt bestuursvoorzitter bij Sol Voltaics, Dave Epstein.

Materialen uit de ruimtevaart bieden uitkomst. Sol Voltaics plaatst kleine hoeveelheden galliumarsenide in een licht-absorberende laag, die vervolgens door producenten bovenop de zonnepanelen kan worden geplaatst. Met die laag kunnen zonnepanelen tot wel 25 procent meer zonlicht omzetten in energie.

Te duur

Voorheen was galliumarsenide, een zeer kostbare stof, alleen beschikbaar voor de ruimtevaartindustrie. Het werd toen gebruikt voor de zonnepanelen van ruimtestations. Door het gebruik van galliumarsenide kon een bewegend platform namelijk alsnog efficiënt licht opvangen.

Het materiaal is echter te duur voor andere markten. Het toevoegen van een absorberende laag met het dure materiaal is volgens Sol Voltaics nu alsnog rendabel. Volgens Epstein kan je met minder panelen alsnog dezelfde hoeveelheid stroom opwekken.

Sol Voltaics werd in 2008 opgezet in Lund en heeft sindsdien meer dan $11 mln in investeringen opgehaald. Het bedrijf is nu op zoek naar investeerders die de commerciële productie op schaal willen financieren.

Bron: BNEF

Foto: Bruce Irving

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie