Metalen schuifje van $ 1 reduceert roetuitstoot met 90 procent

18-12-2015 14:59 | Door: Aveline Bies

Onderzoekers van de Universiteit van Iowa hebben schuifje van $1 bedacht voor kookkachels in India. Hierdoor komt er minder roet in de lucht en is er minder hout nodig.

Dit schrijft Phys. De innovatie van de onderzoekers is een stalen plaat met luchtgaatjes en kost rond de $1. De schuif scheidt as van hout en maakt het mogelijk dat lucht vanonder het brandende hout wordt geblazen. Hierdoor gaat de efficiëntie omhoog. Onderzoek heeft uitgewezen dat het metalen plaatje het houtgebruik met 60 procent terugdrong en de uitstoot van roetdeeltjes met 90 procent gereduceerd werd.

Eerst zijn er pogingen gedaan om mensen een efficiëntere kachel te laten gebruiken. Dit mislukte, mede omdat de kosten $ 30 bedroegen en veel Indiase vrouwen hun vertrouwde kachel niet wilden inruilen.

De roet die vrij komt kan leiden tot ademhalingsziekten. Nu de kosten lager liggen en eigen kachels in gebruik kunnen blijven, willen vrouwen sneller overstappen naar deze innovatie. De innovatie kan in potentie veel levens sparen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Phys | Foto: Mikko Lautamäki, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie