Aandeel duurzame stroom Portugal stijgt naar 70%

Aandeel duurzame stroom Portugal stijgt naar 70%

10-04-2013 11:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Portugal produceerde in het eerste kwartaal van 2013 70 procent van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen.

Netbeheerder REN maakte het nieuwe record van Portugal wereldkundig. 37 procent van de elektriciteit was afkomstig van waterkrachtcentrales; een toename van 312 procent vergeleken met vorig jaar. Ook wind speelde een grote rol: 27 procent werd door windmolens opgewekt. Het Zuid-Europese land heeft vooral windparken op land.

Met deze prestatie mag Portugal zich in een uniek rijtje scharen. Alleen Oostenrijk, IJsland, Zweden, Noorwegen, Letland en Albanië kunnen in Europa zulke statistieken overleggen. Al deze landen hebben, net als Portugal, de hoge productie duurzame stroom vooral aan waterkrachtcentrales te danken.

Daarnaast verminderde de energieproductie van kolen in Portugal begin 2013 met 29 procent, terwijl de gasproductie met 44 procent terugliep.

Bron: Cleantechnica

Foto: Richard Lazzara via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie