Nederlandse architect ontwerpt duurzame golfbreker

22-12-2015 09:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Architect Koen Olthuis van architectenbureau Waterstudio heeft een duurzame golfbreker voor een haven aan de Hudson rivier in New York ontworpen. De dijk beschermt niet alleen de boten, maar genereert ook energie.

Golfbreker De Panthenon is ontworpen voor een haven aan de Hudson rivier waar de golven sterk zijn. Het design geeft de golfbreker een dubbelfunctie: door het water niet tegen te houden zoals een gewone golfbreker, maar het water door de muur te laten stromen ontstaat er de mogelijkheid om energie op te wekken. De opgewekte energie wordt opgeslagen in een betonnen box achter de pilaren.

De Panthenon is niet de eerste golfbreker die een dubbelfunctie heeft. Bij Denemarken is een hybride windmolen geplaatst door de Duitste start-up Nemos. Deze windmolen gebruikt naast wind ook golven om energie op te wekken. Dankzij drijvers die aan de windmolen verbonden zijn, kan er extra energie opgewekt worden.

Veel technieken die de stroming van het water gebruiken, liggen deels boven water. Net als de Panthenon ligt bij New Wave Technology, eveneens ontworpen door Teamwork Technology, het systeem volledig onderwater. De stroming van het water zorgt ervoor dat de drijvers onderwater energie genereren. Een eerdere versie van de New Wave Technology werd tot 2008 door het Nederlandse bedrijf Teamwork Technology getest in Portugal.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Nemos, Waterstudio, Teamwork Technology | Foto: Waterstudio (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie