Franse kaas levert stroom aan 1.500 huishoudens

23-12-2015 17:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de Franse Alpen wordt het proces om kaas te maken, ook gebruikt om stroom aan 1.500 huishoudens te leveren.

De stad Albertville is het productiecentrum van Beaufortkaas. Tijdens het maken van de kaas blijft er room en volle melkwei over. Hier worden producten als ricotta, boter en proteïnepoeder van gemaakt. De magere melkwei die dan overblijft wordt door biobrandstofproducent Valbio ingezet om elektriciteit te produceren.

De wei wordt door Valbio in een tank met bacteriën geplaatst. Door vergisting wordt het biogas methaan gevormd. Vervolgens komt dit in een machine waar water tot 90 graden Celsius wordt verhit. De gegenereerde elektriciteit wordt verkocht aan energieleverancier EDF. Algemeen directeur Francois Decker vertelt aan Le Parisien dat er per jaar zo’n 2.4 mln kilowattuur aan elektriciteit wordt gegenereerd.

De elektriciteitscentrale in Albertville is de grootste fabriek van Valbio.

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Le Parisien, Edie | Foto: AllanThinks, Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie