23-12-2015 17:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de Franse Alpen wordt het proces om kaas te maken, ook gebruikt om stroom aan 1.500 huishoudens te leveren.

De stad Albertville is het productiecentrum van Beaufortkaas. Tijdens het maken van de kaas blijft er room en volle melkwei over. Hier worden producten als ricotta, boter en proteïnepoeder van gemaakt. De magere melkwei die dan overblijft wordt door biobrandstofproducent Valbio ingezet om elektriciteit te produceren.

De wei wordt door Valbio in een tank met bacteriën geplaatst. Door vergisting wordt het biogas methaan gevormd. Vervolgens komt dit in een machine waar water tot 90 graden Celsius wordt verhit. De gegenereerde elektriciteit wordt verkocht aan energieleverancier EDF. Algemeen directeur Francois Decker vertelt aan Le Parisien dat er per jaar zo’n 2.4 mln kilowattuur aan elektriciteit wordt gegenereerd.

De elektriciteitscentrale in Albertville is de grootste fabriek van Valbio.

 

Bron: Le Parisien, Edie | Foto: AllanThinks, Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)