21 nieuwe aardwarmteprojecten in Japan

21 nieuwe aardwarmteprojecten in Japan

11-04-2013 10:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De hoeveelheid aardwarmteprojecten gaat binnenkort in Japan meer dan verdubbelen. Dankzij gunstige tarieven is aardwarmte financieel aantrekkelijk.

Na de kernramp bij Fukushima in maart 2011 is Japan de energiemix drastisch aan het wijzigen. Deels gedwongen, omdat na de fatale aardbeving 49 van de 50 kerncentrales op non-actief werden gezet. Om minder afhankelijk te worden van deze energiesoort kwam de overheid in juli 2012 met gunstige feed-in tarieven - terugleververgoedingen – om de komst van duurzame energiebronnen te stimuleren.

Deze tarieven gelden ook voor het opwekken van aardwarmte (en geothermie). “Zelfs hele kleine projecten zijn dankzij de introductie van de feed-in tarieven financieel aantrekkelijk”, aldus een medewerker van het ministerie van Economie. In totaal zitten er nu 21 nieuwe aardwarmteprojecten in de pijplijn, van verschillende grootte. Op dit moment zijn er in het Aziatische land 17 centrales, met een totale capaciteit van 520 megawatt.

Niet alleen in Japan wint aardwarmte aan populariteit. Uit een analyse van onderzoeksbureau Pike Research blijkt dat er wereldwijd voor 18,5 gigawatt aan projecten op de planning staan: op dit moment is er voor 11 gigawatt aan aardwarmte geïnstalleerd.

Naast aardwarmte is in Japan ook zonne-energie groeiende. Door verschillende projecten zal het totaal geïnstalleerd vermogen tot 9,4 gigawatt toenemen, waardoor het land vermoedelijk de tweede grootste zonnemarkt ter wereld krijgt.

Bron: BNEF

Foto: Doug via Flickr.com

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie