Europa is een groot duurzaam energieconcern rijker

maasvlakte

04-01-2016 15:10 | Door: Thijs ten Brinck

De Duitse energiegigant E.on ligt op schema om vanaf medio 2016 een puur duurzaam energiebedrijf te zijn. Het bedrijf stoot 40 gigawatt aan fossiele energiecapaciteit af.

Per januari 2016 vallen alle kolen- en gascentrales van E.on onder het nieuw gevormde bedrijf Uniper. Alle windparken, zonneweides en andere duurzame energiecentrales blijven in eigendom van het ingekrompen E.on.

“Op deze manier hoeven we geen compromissen meer te sluiten”, zegt Johannes Teyssen, CEO van E.on. “Op korte termijn zijn beide bedrijven ook juridisch onafhankelijk en kunnen we beiden leidende spelers zijn in verschillende secties van de energiewereld.”

Strategische splitsing

Eind 2014 kondigde E.on zijn strategische hervorming aan. E.on transformeert zichzelf in een volledig duurzaam energieconcern, om beter te kunnen concurreren op de energiemarkt. Ongeveer 40 gigawatt aan kolen- en gascentrales vallen per 1 januari 2016 onder de nieuwe onderneming Uniper.

Op een aandeelhoudersvergadering van E.on in juni 2016 wordt gestemd over het definitief afstoten van Uniper. E.on is nu nog grootaandeelhouder van het nieuw gevormde bedrijf.

E.on’s Duitse kerncentrales blijven, tegen E.on’s zin, in eigendom van het oude concern. De nucleaire elektriciteitscapaciteit brengt E.on nu onder in het bedrijf PreussenElektra. Deze nieuwe onderneming blijft ook na het afstoten van Uniper een volledige dochter van E.on.

Fossiele energiegigant

Na de splitsing is Uniper eigenaar van fossiele energiecentrales in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zweden, de Benelux en Rusland.

Ook de E.on-kolencentrale op de Rotterdamse Maasvlakte gaat over in Uniper. De activiteiten van Uniper in Nederland voeren dit jaar echter nog de E.on-merknaam.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Uniper, E.on | Foto: Uniper

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie