‘Begin dit jaar eerste trechter-windmolen in Nederland’

06-01-2016 07:40 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse windenergie-start-up Sheerwind heeft een licentieovereenkomst gesloten met het Nederlandse bedrijf NedPower SWH voor de levering en installatie van bijzondere windturbines.

NedPower SWH verwacht nog in het eerste kwartaal van 2016 een Invelox-windturbine van Sheerwind in Nederland te installeren. Sheerwind stelt met lage torens veel windenergie op te kunnen wekken.

invelox

“Nederland loopt achter op schema met zijn doelstellingen voor duurzame energie”, zegt Huibert Uittenbogaard, CEO van NedPower SWH. “Ik geloof dat de Invelox de oplossing is om in 2020 toch 14 procent duurzame energie te realiseren.”

De minder hoge windenergieconverters van Sheerwind, zonder zichtbaar draaiende onderdelen, zouden veiliger zijn voor vogels en onder de bevolking minder weerstand oproepen dan conventionele windturbines.

Verhoogde windsnelheid?

In het Increased Velocity (Invelox)-concept van Sheerwind staan de draaiende turbines in een buis op de grond.

Een grote trechter op een toren of een bestaand dak stuwt de wind naar beneden. Een vernauwing in het luchtkanaal verhoogt daarbij volgens Sheerwind de windsnelheid.

Met een relatief kleine windturbine is zo ook bij lage windsnelheden energie op te wekken, al wordt aan het concept flink getwijfeld.

Sheerwind sloot eerder ook een licentiedeal met een Deense partij. Op een vogelrijk eiland in de stille oceaan installeerde Sheerwind afgelopen jaar een van zijn eerste trechter-windturbines.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Sheerwind | Foto: Sheerwind

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie