Riothermiesysteem in Urk wint warmte terug uit riolering

11-01-2016 16:07 | Door: Aveline Bies

In Urk is het eerste Nederlandse riothermiesysteem op een persleiding bijna voltooid. Hierdoor wint het systeem warmte terug uit rioolwater.

Dit schrijft Energienieuws. Het riothermiesysteem maakt het mogelijk om thermische energie uit de riolering terug te winnen. Hiervoor gebruikt de installatie een warmtewisselaar in de persleiding die het warme rioolwater afvoert. Vervolgens wordt de warmte ingezet voor het verwarmen van een lokaal zwembad. 

De riothermie-installatie is gecombineerd met een warmtekoudeopslagsysteem (WKO). Hiermee komen twee innovatieve ideeën in de praktijk: riothermie in een persleiding en de combinatie van riothermie met open bodemenergie. 

Duurzame warmtetechniek

Ingenieursbureau Tauw maakte een kansenkaart voor riothermie in de gemeente Urk en dit vormde de  aanleiding voor de uitvoering van het project. “Een mooi project,” zegt Barry Meddeler, adviseur bij Tauw. “Het was een interessante casus omdat het systeem niet één op één te kopiëren is vanuit het buitenland. Als het riothermiesysteem in Urk succesvol blijkt, is dit de start van een nieuwe gangbare duurzame warmtetechniek.”

Tauw zal verder in samenwerking met Stowa, Rioned, de gemeente Urk en het waterschap de efficiëntie van het systeem en het effect van de temperatuurdaling van het rioolwater op de waterzuivering monitoren.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Energienieuws

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie