Drama Nederlandse sector zonne-energie

Drama Nederlandse sector zonne-energie

05-03-2012 20:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een dreigend faillissement voor zonnepaneleninstallateur Solar Total uit Elst is een nieuwe klap voor de Nederlandse sector in zonne-energie. Vorige week vroeg panelenmaker Scheuten Solar uitstel van betaling aan. Sluiting dreigt nog steeds voor Helianthos uit Arnhem.

Rabobank, de voornaamste financier van Solar Total, heeft het Gelderse bedrijf naar zich toegetrokken om een faillissement te voorkomen. Er wordt nu nagedacht over een toekomstplan. Solar Total installeert zonnepanelen en heeft een omzet van ongeveer €170 mln en 500 medewerkers.

Solar Total is het laatste slachtoffer van de Chinese massaproductie van zonnepanelen. Door een overvloed aan goedkope panelen zijn prijzen voor zonnecellen met 80 procent gedaald en voor zonnepanelen met 50 procent. Nederlandse spelers zijn te klein om deze prijsdruk te weerstaan.

Scheuten Solar

Vorige week vroeg zonnepanelenfabrikant Scheuten Solar uit Venlo uitstel van betaling aan. Een woordvoerder van het bedrijf gaf aan dat ook hier prijsdruk de reden was. Terugdringen van de kosten werkte niet en gesprekken met een nieuwe investeerder liepen op niets uit.

Bij Scheuten Solar werken 320 medewerkers. Scheuten maakt van oorsprong glas, maar deze tak valt buiten de surseance. Er hebben zich inmiddels tien partijen gemeld, acht uit Europa en twee uit Azië, die de mogelijkheden verkennen een doorstart te maken met Scheuten Solar.

Juist vraag

In tegenstelling tot Scheuten Solar produceert Solar Total geen zonnepanelen, maar richt zich met name op installatie. Inmiddels is de kostprijs van zonne-energie voor de consument lager dan de flink gestegen prijzen voor fossiele energie. Daardoor zou juist veel vraag moeten ontstaan naar de diensten van Solar Total.

De onderneming uit Elst wilde echter te snel te grote stappen maken. Het bedrijf had veel zonnepanelen ingekocht om de markt in Frankrijk en Duitsland te bestormen, waar het gunstige regelgeving verwachtte. Deze bleef echter uit. Door de prijsdruk uit China moest de voorraad zonnepanelen met €15 mln worden afgewaardeerd, waardoor het eigen vermogen verdampte.

Bron: FD

Foto: Andreas Demmelbauer

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie