Alliander-spin-off Zown maakt gebieden energieneutraal

draadjes

12-01-2016 18:51 | Door: Thijs ten Brinck

Zown, een initiatief van netbeheerbedrijf Alliander, ontwikkeld microgrids voor lokaal en duurzaam energiebeheer voor zakelijke partijen.  

De start-up Zown, een samentrekking van Zone en Own, adviseert tuinders, ziekenhuizen, eilanden en bedrijfsterreinen die de energielevering in eigen beheer willen nemen. In de afgebakende lokale energienetten, microgrids, helpt Zown de opwek, het verbruik en de distributie van energie te optimaliseren.

Het jonge bedrijf adviseerde onder de vleugels van Alliander onder meer het eiland Pampus, bij Amsterdam, over de kansen om duurzaam zelfvoorzienend te zijn in het energiegebruik. Ook het bedrijventerrein Greenport, bij Venlo, liet zich adviseren door Zown.

Duurzame autonomie

“De digitalisering van het Microgrid zorgt ervoor dat deze elementen met elkaar in verbinding staan”, zegt Zown op zijn website. “Na de verbinding houdt het Microgrid Platform de totale lokale energievoorziening realtime in balans, stuurt deze aan, stemt opwek en vraag continu op elkaar af en optimaliseert de energiesituatie.”

Zown adviseert over de toepassing van vraagsturing, energieopslag en lokale opwek van duurzame energie. Zo verhoogt het bedrijf in microgrids niet alleen de duurzaamheid maar ook de zekerheid van de energielevering.

Volgens Zown bieden slimme combinaties in het energiesysteem ook financiële kansen voor de eindgebruikers. Voor netbeheerder Liander neemt het slimme aansturen van lokale netten soms de noodzaak weg om de distributiecapaciteit te verhogen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Alliander, Zown, Energeia | Foto: Rennett Stowe, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie