Energieprijzen fors gestegen in 2011

Energieprijzen fors gestegen in 2011

05-03-2012 20:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De prijzen van energie zijn in 2011 met 9 procent gestegen. De stijging hangt samen met de leveringskosten van elektriciteit door de sterk toegenomen vraag naar aardolie. Onderzoek duidt dat zonne-energie momenteel voordeliger is.

De stijging is vooral te danken aan verhoogde leveringskosten van gas als gevolg van sterke stijgingen in de aardolieprijs. In 2011 steeg de olieprijs met 30 procent. De prijzen voor gas en olie zijn deels aan elkaar gelinkt.

De stijgingen komen door internationale onzekerheden, zoals onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, die van invloed zijn op de gevoelige vraag en aanbod naar olie.

Consumenten

Over de afgelopen vijftien jaar zijn de energieprijzen drie keer zo snel gestegen als de prijzen van andere goederen en diensten, blijkt uit de consumentenprijsindex van het CBS. In 2012 gaat een gemiddeld huishouden 156 euro betalen voor gas en elektriciteit, dertien euro meer dan het voorgaande jaar.

Zonne-energie voordeliger

Terwijl de prijs voor fossiele brandstoffen blijft toenemen, is de prijs van zonnepanelen gedurende de afgelopen tien jaar met 80 procent gedaald. Uit onderzoek bleek dat zonne-energie hierdoor inmiddels goedkoper is voor de consument dan grijze elektriciteit.

Voor een kilowattuur zonnestroom betaalt de consument nu nog maar 21 cent, vier cent minder dan wat de energieleveranciers voor energie rekenen. Dit verschil wordt groter als de prijzen voor aardolie, aardgas en steenkolen blijven stijgen.

Bron: CBS

Foto: Tadson Bussey

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie