Duitsland en Japan investeren in energieopslag

Duitsland en Japan investeren in energieopslag

18-04-2013 11:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nu er steeds meer landen groene energie opwekken, is het tijd om een manier te vinden om dit op te slaan. Duitsland en Japan gaan investeren miljoenen.

Japen en Duitsland zijn beide voorbeelden van landen met een grote capaciteit aan hernieuwbare bronnen. De opwekking van energie gaat zelfs zo goed, dat niet alle energie direct gebruikt kan worden. Een goed voorbeeld is windenergie die ’s nachts wordt opgewekt, wanneer er weinig vraag is.

Energieopslag

Om de grote hoeveelheid opgewekte energie ook echt te benutten, heeft Japan plannen voor het opzetten van een megabatterij. De batterij zal in maart 2015 worden geïnstalleerd en is een van de drie projecten die de Japanse regering wil inzetten voor het opvangen van overtollige zonne-energie. Het land zit bijna aan zijn limiet voor het afhandelen van toestroom van schone energie op het gewone net.

Deze eerste batterij zal de zonne-energie van het eiland Hokkaido opslaan. Hokkaido is een noordelijk eiland waar het goedkoop is om hernieuwbare energie op te wekken. Op deze manier zou de energie die niet direct gebruikt kan worden, in de batterij kunnen worden opgeslagen. Het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie zal 20 miljard yen (€ 15 mln) investeren in de batterij op Hokkaido. Deze zal een opslagcapaciteit krijgen van 60 megawatt.

Duitsland

Ook in Duitsland werken ze aan een batterij voor energieopslag. Vanaf 1 mei stelt de Duitse staatsbank kfW €25 mln beschikbaar voor systemen die met name zonne-energie op kunnen slaan. Naar verwachting zal er in 2014 nogmaals €25 mln beschikbaar worden gesteld.

PV Magazine schrijft dat de aankoop van een nieuwe batterij in Duitsland zal worden gesubsidieerd tot €660 per kilowatt, dit zal zo’n 30 procent zijn van de batterijkosten.

Foto: Yuki Yaginuma

Bron: Bloomberg & Clean Technia

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie