Raketbouwer haalt in China energie uit de zee

Raketbouwer haalt in China energie uit de zee

19-04-2013 13:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amerikaanse luchtvaart- en defensieconcern Lockheed Martin gaat in China de grootste Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) centrale tot nu toe bouwen.

OTEC is een techniek waarmee energie kan worden opgewekt uit natuurlijke temperatuurverschillen in het zeewater. Het grote voordeel van deze techniek is dat er dag en nacht een constante hoeveelheid energie kan worden opgewekt, in tegenstelling tot zonne- en windenergie die zeer variabel zijn.

Tot nu toe zijn er nog geen grootschalige OTEC-installaties gebouwd. Dat komt voornamelijk doordat het nogal duur is om de installaties op zee te bouwen en te onderhouden. Lockheed Martin zegt nu de technologie ver genoeg te hebben ontwikkeld om een winstgevende OTEC-installatie te kunnen bouwen.

De OTEC-installatie in China wordt in de eerste instantie nog een kleinschalig proefproject van 10 megawatt. Als dit project slaagt, zullen er grotere, commerciële installaties van 100 megawatt worden gebouwd.

In een eerder interview met DuurzaamBedrijfsleven.nl legde de Nederlandse start-up Bluerise uit hoe de OTEC-technologie werkt. Het bedrijf uit Delft wil een OTEC-installatie gaan bouwen op Curaçao.

Bron: Clean Technica

Foto: Wikimedia Commons

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie