‘Kabinetsambitie daalt naar 14% duurzame energie’

‘Kabinetsambitie daalt naar 14% duurzame energie’

23-04-2013 12:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De kabinetsambitie om 16 procent van de energie in 2020 duurzaam op te wekken, wordt geminimaliseerd tot 14 procent. Dit lijkt het resultaat te worden van het nieuwe Energieakkoord.

Update: Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben laten weten vast te houden aan de doelstelling uit het regeerakkoord: 16 procent duurzame energie in 2020.

Dit schrijft het Algemeen Dagblad op basis van “meerdere ingewijden”. Verschillende partijen onderhandelen sinds januari met de overheid over het nationaal Energieakkoord. De kabinetsdoelstelling om 16 procent van de energie in 2020 duurzaam op te wekken lijkt tijdens de onderhandelingen te zijn gesneuveld.

Volgens het AD wordt het duurzame aandeel terug gebracht naar 14 procent, om te voorkomen dat er veel biomassa bijgestookt moet worden: er wordt namelijk nog te weinig andere soorten hernieuwbare energie, zoals zon en wind, in Nederland opgewekt. Uit een rapport van onderzoeksinstituut ECN bleek ook dat de kabinetsdoelstelling alleen haalbaar is wanneer er de komende jaren fors wordt geïnvesteerd in windenergie en biomassa.

Er is veel kritiek op het gebruik van biomassa als hernieuwbare bron. Volgens betrokkenen zoals Milieudefensie en Greenpeace zorgt deze bron voor veel CO2-uitstoot en is het dus geen echte oplossing. In plaats van extra investeringen in andere vormen van duurzame energie, wordt er - volgens de bronnen van het AD - voor het verlagen van de doelstelling gekozen.

De politieke partijen reageren verschillend op de berichtgeving van het AD. VVD-Kamerlid René Leegte meldt dat “biomassa bijstoken veel goedkoper is” en dat “de energietransitie ook betaalbaar moet blijven”. Tweede Kamerlid Jan Vos van de PvdA laat via Twitter weten dat de berichtgeving onjuist is: "Het Regeerakkoord is helder, ook voor de VVD: 16 procent in 2020."

Bron: Algemeen Dagblad

Foto: Recycling_ via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie