Bouwstart voor ’s werelds grootste drijvende zonnepark

japan

25-01-2016 09:22 | Door: Thijs ten Brinck

Het Japanse techconcern Kyocera bouwt in zijn thuisland een zonnecentrale van bijna 14 megawatt. Het duurzame energieproject drijft op een kunstmatig waterreservoir.

Kyocera is begonnen met de aanleg van in totaal ruim 50.000 zonnepanelen op drijvers. Daarmee is het bij oplevering in 2017 naar alle waarschijnlijkheid het grootste drijvende zonneproject ter wereld.

In Japan is de ruimte voor zonneparken op land beperkt. Kyocera realiseerde in Japan eerder al drie kleinere drijvende zonneparken. Dit vierde project zal jaarlijks evenveel elektriciteit leveren als 5.000 Japanse huishoudens per jaar verbruiken.

Rotterdam en Brazilië

Het plaatsen van zonneparken op water heeft als extra voordelen dat de panelen eenvoudig op de zon te richten zijn, dat het water de zonnepanelen koelt en dat reflecties vanaf het wateroppervlak de zonnepanelen een extra opbrengst geven.

De Nederlandse start-up SunFloat stelt dat deze effecten samen een meeropbrengst van 25 tot 50 procent opleveren, ten opzichte van zonnepanelen in het vrije veld of op een dak. SunFloat hoopt in Rotterdam een drijvend zonnepark van 85 megawatt te bouwen.

In Brazilië zijn er plannen voor een nog groter drijvend zonnepanelenproject. Op het oppervlak van een waterkrachtstuwdam zou mogelijk een zonnepark van 350 megawatt komen te dobberen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: PV Tech, GigaOM | Foto: Floyd Manzano, Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie