Reële kansen voor diepe aardwarmte in Vlaams Limburg

stoom

25-01-2016 18:47 | Door: Thijs ten Brinck

Het Belgische onderzoeksinstituut Vito heeft voor de regio Centraal Limburg, rond de Belgische stad Genk, de kansen voor diepe geothermie in kaart gebracht.

Vito is van plan om zijn eigen kantoren en gebouwen in de omgeving te voorzien van duurzame warmte en mogelijk ook elektriciteit op basis van aardwarmte. Daarvoor deed het instituut in 2015 proefboringen.

vito

Daarnaast onderzocht Vito wat de kansen van diepe geothermie in een groter gebied rond de stad Genk zijn.

De resultaten van het seismisch onderzoek bevestigen dat er op een geschikte diepte, ongeveer 3 kilometer in de aardbodem, waarschijnlijk reservoirs beschikbaar zijn die het opwekken van energie uit aardwarmte mogelijk maken.

Proefboringen

Vito heeft in het onderzoek de diepte van een bepaalde gesteentelaag, kolenkalk, in het gebied bepaald. De bovenste grenslaag van dit gesteente, die dankzij breuken naar verwachting veel water kan opnemen, bevindt zich op 1 (geel) tot 3 (blauw) kilometer diep.

De combinatie van waterdoorlaatbaarheid en grote diepte wijzen volgens Vito op een “reëel geo­thermisch potentieel voor centraal Limburg”. Vito onderzoekt nu de afzetmarkt voor duurzame warmte in het gebied en overweegt proefboringen te gaan doen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Vito | Foto: Vito (side) & Bill Ward, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie