€ 0,5 mrd voor geothermie in Toscane

geothermie

27-01-2016 07:19 | Door: Thijs ten Brinck

Het Italiaanse energieconcern Enel steekt de komende vijf jaar € 500 mln in elektriciteitscentrales op aardwarmte in de regio’s Pisa, Siena en Grosseto.

Enel Green Power, dochterbedrijf van het Italiaanse energieconcern Enel, heeft in Toscane al 34 geothermische energiecentrales in gebruik. Het merendeel van de investering van € 0,5 mrd komt ten goede aan deze bestaande centrales.

Geothermie levert 27 procent van de elektriciteit in het gebied

Met het geld verbetert Enel de efficiëntie en de milieuvriendelijkheid van de aardwarmteprojecten. Bij een van de centrales in Italië installeerde het energieconcern medio 2015 al een biomassaketel die de stroomopbrengst van deze centrale met 30 gigawattuur per jaar verhoogt. Dergelijke stappen, of combinaties met zonnewarmte, zijn ook voor andere aardwarmteprojecten mogelijk.

Verder verbetert Enel de luchtbehandelingssystemen bij de stoomturbines. De aardwarmtecentrales verbruiken geen fossiele energie, maar afhankelijk van de stoffen als kwik en zwavel in de bodem is het toch mogelijk dat de centrales schadelijke emissies uitstoten.

De geothermieprojecten van Enel in Toscane voorzien in 27 procent van de elektriciteitsbehoefte in het gebied. Ten opzichte van reguliere elektriciteitsproductie scheelt dat volgens Enel bijna 4 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Enel | Foto: ThinkGeoEnergy, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie