Nieuwe hoop voor Nederlandse sector zonne-energie

Nieuwe hoop voor Nederlandse sector zonne-energie

08-03-2012 20:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Er lijkt zonlicht te gloren aan het einde van de tunnel voor de Nederlandse sector in zonne-energie. Een dreigend faillissement voor Solar Total lijkt afgewend, en er lijkt nu ook einde te komen aan de onzekerheid rondom Helianthos.

Investeringsmaatschappij Sustainable Growth Capital wil voor april genoeg fondsen genereren om Helianthos voor Nederland te redden. Helianthos is gevestigd in Arnhem en maakt flexibele zonnecellen. Eigenaar Nuon gaat het bedrijf in april veilen voor minimaal €45 mln.

“Helianthos is uniek in de wereld met zijn dunne filmtechnologie,” zei Bèr Sweering, CEO van Sustainable Growth Capital. “Wij geloven in deze technologie. Helaas heeft het Nederlandse bedrijfsleven, noch de overheid de voortrekkersrol willen nemen om Helianthos tot het einddoel te ondersteunen.”

Mestpartners

De financieringsconstructie is opmerkelijk. Vermogende particulieren kunnen minimaal €100.000 inleggen en via gunstige fiscale regelgeving extra geld terugkrijgen van de belasting voor hun belegging.

Een soortgelijke constructie is eind 2010 opgestart met Mestpartners, waarbij middels fiscale stimuleringsmaatregelen financiële middelen aan zijn getrokken om mestverwerkingsinstallaties aan te schaffen. De investeringen in Helianthos zullen via Mestpartners lopen.

Sweering: “Wij kunnen het op deze wijze wel realiseren. Bovendien is het mogelijk om verbanden te leggen met onze zustermaatschappijen in waterstof- en zonneceltechnologie. Met de laatste verwachten wij een echte kostendoorbraak voor Helianthos en een zekere toekomst voor Helianthos in Arnhem.”

Nieuwe hoop

Eerder deze week werd de Nederlandse sector in zonne-energie geconfronteerd met zware problemen. Zo kampte Solar Total, een installateur van zonnepanelen uit Elst, met betalingsproblemen door een overmoedig inkoopbeleid. Geldschieter Rabobank heeft inmiddels echter orde op zaken gesteld.

Ook voor zonnepanelenfabrikant Scheuten Solar gloort er hoop. Vorige week moest het bedrijf uit Venlo nog uitstel van betaling aanvragen. Inmiddels hebben zich tien partijen gemeld voor een eventuele doorstart.

Solland Solar, ook een fabrikant van zonnepanelen, verkeert nog wel in zwaar weer. In februari moest het bedrijf 100 van de 110 werknemers ontslaan. Net als Scheuten Solar kan Solland niet concurreren met goedkopere zonnepanelen uit China.

Bron: AgriHolland

Foto: Colt Group

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie