Afvalverbrander in Oslo CO2-negatief met opvang

ccs

28-01-2016 07:39 | Door: Thijs ten Brinck

Het Noorse ingenieursbureau Aker Solutions voorziet de afvalenergiecentrale in Noorse hoofdstad van een systeem voor de afvang en opslag van CO2.

De Klemetsrud-afvalenergiecentrale van Klemetsrud levert warmte en elektriciteit aan tienduizenden huishoudens in Oslo. Daarbij stoot de centrale nu nog 300.000 ton CO2 per jaar uit.

50 tot 60 procent biomassa

Het rookgas van de centrale bevat ongeveer 10 procent CO2. De installaties van Aker Solutions voeren dat percentage op tot een geconcentreerde stroom CO2 die geschikt is voor langdurige opslag.

Of en waar de in de test afgevangen CO2 wordt opgeslagen is niet duidelijk. Het primaire doel voor Aker in deze fase is om de behandeling van de rookgassen te testen.

Biomassa en CO2-opslag

“In deze proef verifiëren we berekeningen over energie-efficiënte, gebruik van oplosmiddelen en andere belangrijkere parameters”, zegt Oscar Graff, Head of CCS bij Aker Solutions. “We verwachten dat we 90 procent van de uitgestoten CO2 kunnen opvangen.”

Met dergelijke percentages kan de centrale CO2-negatief draaien. Gemiddeld bevat het afval dat de centrale verstookt 50 tot 60 procent biomassa. Verbranden van biomassa kan in de basis CO2-neutraal.

Aker ziet grote kansen voor de technologie in Europa, waar zeker vierhonderd vergelijkbare afvalenergiecentrales in gebruik zijn. De proef met de CO2-afvang bij Oslo duurt in eerste aanzet vijf maanden.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Aker, Ramboll | Foto: Bjoertvedt, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrifjsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie