Frankrijk legt 1.000 kilometer weg vol met zonnepanelen

wattway

27-01-2016 14:41 | Door: Thijs ten Brinck

Over vijf jaar produceren Franse wegen genoeg duurzame stroom voor 5 miljoen mensen, 8 procent van de Franse bevolking.

Dat is het doel van Ségolène Royal, de Franse Minister van Ecologie en Economie, volgens Global Construction Review.

wattway

De Franse overheid wil met het Franse bouwconcern Bouygues 1.000 kilometer wegdek van een dunne zonnestroom-opwekkende laag voorzien.

Het materiaal Wattway, ontwikkeld door Bouyguesdochter Colas, levert per 20 vierkante meter genoeg stroom om een huishouden van elektriciteit te voorzien. Met 1.000 kilometer levert het project genoeg om 8 procent van het Franse huishoudelijke stroomverbruik te dekken.

Boven op de weg

Het Franse concept lijkt eenvoudiger te installeren dan de modules van het Nederlandse zonnefietspad bij Krommenie. De 70 meter wegdek in dat project staan in schril contrast tot de Franse ambitie van 1.000 kilometer in vijf jaar. 

In 2016 verlengt TNO het fietspad bij Krommenie wel met 20 meter, om te testen of het concept net als Wattway geschikt is voor zwaarder verkeer dan fietsen alleen.

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Wattway, Global Construction Review | Foto's: Wattway

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie