Duitse mega-accu is niet alleen groen maar kan ook reanimeren

accu

01-02-2016 07:24 | Door: Thijs ten Brinck

De Duitse energieopslagstart-up Younicos breidt een van zijn bestaande accuprojecten uit met een systeem dat het elektriciteitsnetwerk opnieuw kan opstarten na een black-out.

De 5 megawattuur grote accuopslag bij de Duitse plaats Schwerin krijgt daartoe extra hardware en nieuwe software. Met dit black start-systeem zijn de accu’s bij een grote stroomuitval inzetbaar om de stroomvoorziening weer te herstellen.

“De accu blijkt nog winstgevender dan we dachten"

“Slimme software is essentieel om het potentieel van batterijopslag verder te vergroten”, zegt Clemens Triebel, medeoprichter van Younicos.

Naast het balanceren van vraag en aanbod op een draaiend stroomnet hoort daar volgens Triebel ook het ‘reanimeren’ van uitgevallen stroomnetten bij. Voor deze laatste functie zijn nu altijd nog conventionele elektriciteitscentrales nodig.

Winstgevend project

Younicos plaatste het accusysteem voor het Duitse energiebedrijf Wemag, dat de installatie in september 2014 in gebruik nam.

“Achtien maanden na de oplevering blijft Europa’s eerste commerciële accuopslag een bron van innovatie”, zegt Thomas Pätzold, CTO van Wemag. “De accu blijkt nog winstgevender dan we gedacht hadden en we zijn ervan overtuigd dat ook deze upgrade een waardevolle investering zal blijken.”

De primaire functie van de Wemag-accu bij Schwerin is het ondersteunen van het elektriciteitsnet. De accu vangt pieken in vraag en aanbod razendsnel op, zodat het voltage en de wisselspanningsfrequentie op het stroomnet op peil blijven. Ook de Powerpack-accu's van Tesla zijn voor dit doel goed geschikt.

Zowel de toename in elektrisch verwarmen en vervoer als de groei in zonne- en windenergie vergen veel van de beheerders van stroomnetten. Accusystemen zoals die in Schwerin en Zeeland zijn een duurzaam alternatief voor het standby houden van kolen- of gascentrales. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Younicos | Foto: Younicos

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie