Windenergiebuffer voor Noord-Hollandse gemalen

gemaal

01-02-2016 18:42 | Door: Thijs ten Brinck

Twee gemalen bij de Noord-Hollandse dorpen Kolhorn en Schemerhorn gaan actief handelen op de elektriciteitsmarkt. Dat bespaart energiekosten en vergroot de groeikansen voor duurzame energie.

De onbalans tussen vraag en aanbod naar elektriciteit groeit met het aandeel wind- en zonne-energie op de Nederlandse elektriciteitsnetten.

Kostenbesparing van 20 procent

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) stuurt de pompen van zijn gemalen daarom aan op basis van de actuele stroomprijs.

Eneco verwacht dat het waterschap met het flexibele stroomgebruik jaarlijks 20 procent op zijn stroomkosten kan besparen. HHNK verbruikt voor al zijn gemalen jaarlijks evenveel elektriciteit als 8.000 Nederlandse huishoudens.

Waterpeil als accu

De waterstand in het gebied van HHNK dient in het systeem als opslagmedium voor elektriciteit. Als het hard waait en er goedkope windstroom beschikbaar is, verpompen de gemalen meer water dan voor de veiligheid noodzakelijk is.

Gaat de wind liggen en is de stroom langere tijd duurder, dan loopt de opgebouwde buffer weer vol. Software, ontwikkeld door Nelen & Schuurmans, houdt het waterpeil, de regenverwachting en de actuele stroomprijzen op het handelsplatform van Eneco-dochter AgroEnergy in de gaten. Als de veiligheid het toelaat, pompen de gemalen alleen als de stroomprijs laag ligt.

De Nederlandse start-up Peeeks, waarin Eneco een aandeel heeft, biedt zijn klanten ook een platform om te handelen op de elektriciteitsmarkt. Peeeks werkt met installatiebureau Croon ook aan het benutten van het flexpotentieel van waterschappen. Netbeheerder Alliander toonde in een pilot al aan dat een gemaal tot 13 procent van zijn stroomverbruik kan verschuiven naar momenten met gunstige tarieven.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Eneco, HHNK | Foto: Frans Berkelaar, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie