Lockheed Martin ontwerpt gigawindmolen van 50 megawatt

windwiek

03-02-2016 10:28 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse Sandia Lab, onderdeel van defensieconcern Lockheed Martin, werkt aan inklapbare megawieken voor offshore-windturbines.

De molenwieken van Sandia zijn met een lengte van 200 meter ruim twee keer langer dan de langste turbinebladen die nu op land of op zee draaien.

2 voetbalvelden lang

“Met gebruik van deze enorme wieken boeken we grote schaalvoordelen”, zegt Todd Griffith, hoofd van Sandia’s offshore-windprogramma.

“Offshore-installaties zijn duur. Hoe meer energie we opwekken per molen des te betaalbaarder het wordt.”

Het onderzoekslaboratorium ontwikkelde eerder al bladen met een lengte van 100 meter, die gemonteerd op een windmolen 13 megawatt produceren.

sandia

Van de wind af

De ontwikkelde wieken zijn relatief flexibel en in segmenten op te bouwen. De rotor met de drie wieken hangt in het ontwerp van Sandia achter de toren van de windmolen. 

Zo buigen de wieken niet naar de toren toe maar er juist vanaf. Als het stormt kunnen de wieken bovendien knikken, zo dat ze zo min mogelijk wind vangen.

De Hengelose start-up 2-B Energy werkt aan een vergelijkbare down-wind windmolen. In de Groningse Eemshaven draait een eerste prototype met een vermogen van 6 megawatt. Deze windmolen heeft twee wieken, zodat er voor onderhoud op zee eenvoudig een helikopter bovenop de molen kan landen.

Het Britse Blade Dynamics maakt windmolenwieken die in segmenten op te bouwen zijn. Blade Dynamics is eind 2015 overgenomen door het Amerikaanse techconcern General Electric.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Sandia Lab | Foto: Sandia Lab

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie