PvdA-leden hebben lot schaliegas in handen

PvdA-leden hebben lot schaliegas in handen

29-04-2013 16:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De leden van de Partij van de Arbeid mogen zich uitspreken over proefboringen naar schaliegas. Bij steun van de PvdA ontstaat er een Kamermeerderheid voor schaliegaswinning.

UPDATE: Fractieleider Diederik Samsom heeft inmiddels laten weten bij een stemming tegen proefboringen naar schaliegas te stemmen.

Door het besluit aan de leden voor te leggen wil PvdA-Kamerlid Jan Vos recht doen aan een uitspraak van het partijcongres zaterdag in Leeuwarden. Daar namen de leden een motie dat de PvdA niet mag instemmen met proefboringen naar schaliegas aan. Vos liet vorige week weten onder strenge voorwaarden akkoord te gaan met het boren naar schaliegas. Door dit standpunt is er in de Kamer een meerderheid voor de winning van het controversiële schaliegas.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken liet in dezelfde week weten dat de winning van schaliegas Nederland op termijn zo'n €20 tot €30 mrd gaat opleveren. Op de korte termijn zal het volgens Kamp tientallen miljoenen euro's opleveren.

Onderzoek

Vos wil voor de fractie een definitief besluit neemt, eerst een onderzoek naar de effecten van de winning door het ministerie van Economische Zaken afwachten. Dat wordt eind juli verwacht. Als daaruit blijkt dat het veilig en schoon kan, zal een positief besluit aan de leden worden voorgelegd.

Het werd op het PvdA-congres – dat op 27 april plaatsvond – een belangrijk onderwerp van gesprek. Verschillende werkgroepen, afdelingen en gewesten dienden een motie in die opriep geen boringen te doen zolang de gevolgen onbekend zijn. Ook Europarlementariër Judith Merkies steunde deze motie. “Schaliegas maakt geen deel uit van de oplossingen voor de energie-uitdagingen waar Europa op dit moment voor staat.”

Bron: ANP

Foto: WCN via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie