Marokko start eerste deel van 2-gigawatt-zonnecentrale op

05-02-2016 09:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Marokko is de eerste fase van de Noor-zonnewarmtecentrale opgestart. Bij volledige oplevering in 2018 is het een van de grootste zonne-energie projecten ter wereld. 

De Marokkaanse koning heeft de eerste 160 megawatt van het zonne-energieproject Noor geopend. Het duurzame project maakt gebruik van parabolische spiegels, die invallend zonlicht concentreren op buizen. De vloeistof in de buizen warmt sterk op en drijft een stoomturbine aan.

Marokko breidt het project de komende twee jaar uit met twee zonnecentrales van 350 megawatt. Verdere uitbreidingen liggen in het verschiet. In 2020 wil Marokko in de regio in totaal 2 gigawatt aan concentrated solar power (CSP)-centrales in bedrijf hebben.  

Zonne-energie met opslag

Marokko is voor zijn energiebehoefte nu nog voor 98 procent afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen. Om zijn energiezekerheid te vergroten streeft het land ernaar om in 2030 52 procent van zijn energie binnen de landsgrenzen duurzaam op te wekken.

Marokko heeft gekozen voor een CSP-centrale omdat deze ook warmte kan opslaan. Met de opgeslagen warmte wekt de centrale ook bij bewolking en bij nacht duurzame stroom op. Daarmee is Marokko verzekerd van een continue levering van duurzame stroom.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Climate Investment Fund | Foto: alex lang Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie