PwC: ‘Sluiting nodig van 12 energiecentrales’

PwC: ‘Sluiting nodig van 12 energiecentrales’

01-05-2013 11:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederland produceert teveel grijze energie en haalt zo nooit de doelstelling van 16 procent groene energie. ‘Er komt een grote opschoning aan.’

Er is veel beweging in de Nederlandse energiesector. Door de bouw van meerdere kolencentrales in recente jaren hebben we een overcapaciteit in de stroomvoorziening. Helemaal nu de vraag sterk is afgenomen door de economische crisis. En dan is er ook nog een toestroom van goedkope, groene stroom vanuit Duitsland.

Om de energiemarkt recht te trekken, blijkt uit een onderzoek van PwC (PricewaterhouseCoopers), moeten er twaalf energiecentrales gesloten worden. De vraag is nu, wie deze energiecentrales gaan sluiten. ‘Er komt een grote opschoning aan’, zegt voorzitter Hans Alders van branchevereniging Energie-Nederland. In 2020 moet 16 procent van alle energie hernieuwbaar zijn. De schatting van PwC is dat hiervoor 7,3 gigawatt aan fossiele opwekcapaciteit moet verdwijnen.

Discussie

Energieleveranciers Nuon, Eneco en Dong vinden dat alle kolencentrales gesloten moeten worden, omdat deze het meest vervuilend zijn. Jeroen de Haas, CEO van Eneco, ziet nog liever dat de doelstellingen voor 2020 verlaagd worden en de centrales sluiten, dan dat de kolencentrales blijven en wellicht omgebouwd worden naar biomassacentrales.

Eigenaren van kolencentrales, zoals E.On en Essent zijn het hier niet mee eens. De energieproducenten vinden dat de centrales moeten blijven, maar wel moeten worden omgebouwd naar biomassacentrales om de doelstellingen voor 2020 te behalen.

Het sluiten van twaalf energiecentrales is slechts één van de bedachte oplossingen in het PWC rapport. Het bureau adviseert ook met het verhogen van de prijzen van emissierechten in het ETS, de CO2-markt die bedrijven moet stimuleren om te investeren in duurzaamheid. Dit werd onlangs ook genoemd door het Planbureau voor de Leefomgeving.

Foto: Wutsje via Wikimedia

Bron: Energiebusiness

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie