Stedin bouwt wijkwarmtebuffer met start-up Ecovat

08-02-2016 09:21 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up Ecovat ontwikkelt grote, ondergrondse warmtebuffers. Daarmee zegt het bedrijf hele woonwijken van duurzame warmte te kunnen voorzien.

Het concept van Ecovat koppelt de opwek van duurzame energie aan een grote opslagcapaciteit onder het maaiveld. Met een goed geïsoleerd dubbelwandig reservoir van beton slaat Ecovat warmte voor langere tijd op.

Haalbaar en schaalbaar

Deze warmte kan uit zonneboilers komen, maar ook uit warmtepompen op duurzame elektriciteit. Via een lokaal leidingnet levert het Ecovat duurzame warmte aan bijvoorbeeld een woonwijk.

Volgens netbeheerder Stedin scoort het concept hoog op ‘haalbaarheid en schaalbaarheid’. Daarmee is het een aantrekkelijke innovatie voor de energietransitie.

In een innovatiewedstrijd van Netbeheerder Stedin en Natuur & Milieu is Ecovat tot winnaar uitgeroepen. Als onderdeel van de prijs mag de start-up een pilot uitvoeren in het werkgebied van Stedin.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Stedin, Ecovat 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie