12,5 procent van Vlieland over op zonnestroom

vlieland

10-02-2016 13:40 | Door: Thijs ten Brinck

Het Waddeneiland Vlieland begint dit jaar aan de bouw van een zonnepark dat een achtste van de elektriciteit die het eiland consumeert duurzaam opwekt.

De Gemeente Vlieland heeft een vergunning verleend voor de bouw van een zonneweide op 0,8 hectare die defensie voorheen als oefenterrein gebruikte. Daarmee zet Vlieland een grote stap op weg naar 100 procent duurzame energie in 2020.

De Energie Coöperatie Vlieland (ECV) heeft al lang de wens om een zonnepark te ontwikkelen. Met de vergunning in de hand denkt de ECV al eind 2016 met de bouw te kunnen beginnen.

Energieneutraal

Het park zal met ongeveer 3.500 zonnepanelen niet het grootste zonproject van Nederland zijn, maar het levert wel 12,5 procent van de stroombehoefte van de eilandbewoners en toeristen.

De Waddeneilanden hebben samen besloten om in 2020 energieneutraal te zijn. Ameland heeft met een zonneweide van 6 megawatt al een zes keer zo groot zonnepark in bedrijf als voor het kleinere Vlieland nu gepland is.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Omrop Fryslan, ECV | Foto: macchi, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie