Westland testcase voor elektriciteit uit diepe aardwarmte

boring

15-02-2016 07:49 | Door: Thijs ten Brinck

Binnen het project Trias Westland boren de energiebedrijven Westland Infra en HVC samen met veilingbedrijf Flora Holland vier kilometer diep de bodem in op zoek naar water van 150 graden Celsius.

Volgens Marco van Soerland, directeur van Trias Westland, is de diepe boring nodig omdat met ‘ondiepe’ aardwarmte slechts een vijfde van warmtebehoefte van het Westland te dekken is.

"Goede indicatie van wat er elders mogelijk is"

“Met de hetere aardwarmte van het Trias erbij kun je de resterende 80 procent ook aankoppelen”, zegt Soerland tegen Energiepodium.nl. In de zomer van 2017 zal het project de eerste warmte leveren.

De initiatiefnemers Westland Infra, HVC en Flora Holland verkleinen de risico’s van de boring tot de voor Nederland onbekende diepte met de combinatie met een conventioneel, ‘ondiep’ aardwarmteproject. 

Warmte en duurzame stroom

In aardwarmteprojecten in de regio boren ontwikkelaars nu tot de Onder-Krijt-laag, op 3 kilometer diepte. Hieruit is water met een temperatuur van 85 graden Celsius te winnen.

De nieuwe boring moet uitwijzen of de Trias-laag, op 4 kilometer diepte, geschikt is voor een geothermie-project. Water van deze diepte is naar verwachting bijna dubbel zo warm.

Hoewel de ongewoon diepe put in dit project bedoeld is om de ondernemers in het Westland van duurzame warmte te voorzien, biedt water van 150 graden Celsius ook kansen voor het opwekken van elektriciteit.

Onder meer Transmark onderzoekt voor Nederland de mogelijkheden om op deze manier duurzame stroom op te wekken. Ook duurzame proceswarmte voor de industrie is volgens Soerland een optie: "Zo'n eerste boring levert een goede indicatie op van wat er elders in Nederland haalbaar is."

Tuinders zijn straks met de aardwarmte, afhankelijk van het succes van de extra diepe boring, ‘een beetje tot flink goedkoper’ uit dan met aardgas. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Trias Westland, Energiepodium | Foto: Jeremy Buckingham, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie