Defensie mikt op minder verbruik van fossiele brandstoffen

vliegtuig

15-02-2016 16:39 | Door: Dimitri Reijerman

Het ministerie van Defensie wil het gebruik van olie en gas de komende jaren flink verminderen. In 2030 moet het verbruik met 20 procent zijn verlaagd ten opzichte van 2010.

Volgens het ministerie verbruikt het militaire materieel van het leger steeds meer fossiele brandstoffen. Dit heeft, onder andere vanwege de hoge kosten, een negatief effect op de langdurige inzet van troepen. Zo gaf het ministerie van Defensie in 2010 nog € 86,8 mln uit aan fossiele brandstoffen voor onder andere vliegtuigen, schepen en materieel van de landmacht. Dat is nog zonder de bijkomende kosten voor beveiliging en opslag.

Een ander probleem van het verstoken van fossiele brandstoffen is het transport. Dit vergt veel personeel. Daarnaast zijn de transportlijnen voor brandstof kwetsbaar, waardoor veel militairen nodig zijn om deze effectief te beveiligen, en moet ook Defensie een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen van Nederland.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert wil om deze redenen haar defensieapparaat de komende decennia verduurzamen om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. In 2030 moet het verbruik 20 procent lager liggen in vergelijking met 2010. In 2050 moet de afhankelijkheid van olie en gas zelfs met 70 procent verminderen.

Om deze doelen te behalen, wil Defensie kampementen van het leger duurzame energie laten opwekken. Ook wil de minister dat er efficiënter met brandstof wordt omgesprongen. Defensie erkent wel dat de maatregelen nog veel tijd vergen voordat deze zichtbaar worden. Ook moeten technologische innovaties een belangrijke rol gaan spelen in het verminderen van het brandstofverbruik.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Rijksoverheid | Foto: By U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jerry Morrison (KC-10 Extender) [Public domain], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie