Groningen gaat voor 300 megawatt zonne-energie

zonne-energie

22-02-2016 12:04 | Door: Thijs ten Brinck

De provincie Groningen pakt het voortouw in de Nederlandse energietransitie en zet in op de versnelling van grote zonneparken binnen de provinciegrenzen.

De provincie verwacht 300 hectare grond nodig te hebben om de ambitie van 300 megawatt aan zonneparken te realiseren.

300 megawatt zon en 855 megawatt wind

Om de doelstellingen kracht bij te zetten stelt de provincie jaarlijks € 1,5 mln beschikbaar. Daarbovenop komt een revolverend financieringsfonds, waarmee de provincie mee-investeert in duurzame energieprojecten.

In 2016 komen er vier postcoderoos-projecten tot stand in Groningen en de provincie heeft de gemeentes Geefsweer, Leek, Stadskanaal en Delfzijl gevraagd om een vergunning te verlenen voor geplande commerciële zonne-energieprojecten.  

“We zien steeds vaker dat commerciële partijen zonneparken ontwikkelen. Wij ondersteunen dat via het Energiefonds, waarbij we het belang van ruimte voor lokale participatie zullen benadrukken”, schrijft de provincie in het Programma Energietransitie 2016-2019. “Wij willen samen met gemeenten sturen op daarvoor geschikte locaties en daarbij ook zorgen voor een goede landschappelijke inpassing.”

Naast de zonprojecten krijgt Groningen voor 2020 ook 855 megawatt aan windparken, zoals afgesproken in het landelijke Energieakkoord. Met bodemwarmte, warmtenetten en groengasprojecten zet de provincie ook in op een reductie van het fossiele aardgasgebruik voor warmte.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: SOlarMagazine, Groningen | Foto: Michiel Jelijs, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie