67,9 procent importheffing op Chinese zonnepanelen

67,9 procent importheffing op Chinese zonnepanelen

10-05-2013 12:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De EU wil met importbelasting een einde maken aan het dumpen van zonnepanelen op de Europese markt. De tarieven kunnen oplopen tot 67,9 procent.

Europees Commissaris heeft gisteren een voorstel ingediend voor een antidumping-heffing voor zonnepanelen die naar Europa worden geëxporteerd - begin juni zal hierover gestemd worden. Het gemiddelde heffingstarief bedraagt 47 procent. De regeling vloeit voort uit een Europees onderzoek naar dumping en zal - wanneer door iedereen goedgekeurd - vanaf december vastgesteld worden. Het antidumping-beleid zal voor de komende vijf jaar gelden.

De EU wil op deze manier een einde maken aan de dominantie van China, dat dankzij goedkope zonnepanelen de Europese zonnesector voor meer dan 80 procent in handen heeft. De export van Chinese zonne-energieproducten naar de Europese Unie bedroeg in 2011 zo’n €21 mrd. Chinese zonnepanelen zijn gemiddeld 45 procent goedkoper dan Europese, omdat er een enorme overproductie van zonnepanelen in China is. Dat zou ook vaak met staatssteun gepaard gaan. Dit is niet alleen funest voor Europese fabrikanten, maar ook voor Chinese.

Onbegrip China

Het besluit van de Europese Unie staat nog niet helemaal vast. Het Chinese ministerie van Handel probeert de EU op andere gedachten brengen: “Wij willen geen handelsoorlog tussen de twee kanten zien. We hopen dat de EU een zorgvuldig besluit zal maken over de Chinese zonnepanelen.”

“Het zou een verkeerde boodschap aan de wereld zijn wanneer er protectionisme komt,” zegt ook de Chinese ambassadeur van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). China is een grote speler op de markt. De productie van zonnepanelen verviervoudigde tussen 2009 en 2011. Europa was in 2012 goed voor de helft van de wereldwijde vraag – die zo’n €59 mrd bedraagt.

Een goede relatie met China is - als belangrijke handelspartner - nodig om de EU uit de recessie te halen. Daarnaast hebben Frankrijk en Duitsland juist plannen om de export naar China juist te verhogen. Het is onduidelijk hoe het Aziatische land zal reageren, wanneer er inderdaad een importbelasting op Chinese zonnepanelen komt. En dus moet Brussel voorzichtig zijn. Volgens diplomaten moet de EU een compromis sluiten met de Chinese minister van Handel, Gao Hucheng. Een minimumprijs van zonnepanelen lijkt volgens hen de beste oplossing.

Europese industrie

UPDATE: Volgens accountants- en adviesbureau PwC zal de importheffing op zonnepanelen uit China geen negatieve gevolgen hebben voor Europa, maar zorgt het er juist voor dat de kwaliteit van de sector zal verhogen. De claims van AFASE, over het feit dat een importheffing ten koste gaat van 242.000 banen, is volgens PwC niet juist.

AFASE heeft inmiddels gereageerd op de aantijgingen: de analyse van PwC schiet volgens hen ernstig te kort. AFASE denkt dat de tarieven wel degelijk banen zullen kosten en dan vooral bij de installateurs van zonnepanelen, niet toevallig zijn belangrijkste groep supporters. De organisatie stelt dat het om ongeveer 6.000 banen in Nederland gaat.

Daarmee lijkt de discussie te verzanden in een welles-nietesverhaal. Onderliggend aan de discussie is het principiële punt dat overheidssteun van concurrerende economieën nooit getolereerd mag worden. Geef China een vinger en ze nemen je hele hand, lijkt de angst in Brussel. “Dat is een boter-op-het-hoofddiscussie,” aldus AFASE. “Ook in Nederland en Europa wordt in het kader van onze klimaatdoelen veel subsidie aan bedrijven gegeven. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.”

Bron: Bloomberg

Foto: Michelle Bartsch via Flickr.com

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie