Jordanië bouwt extra zonprojecten voor Syrische vluchtelingen

jordanië

25-02-2016 12:28 | Door: Thijs ten Brinck

Het koninkrijk Jordanië heeft de afgelopen jaren bijna anderhalf miljoen vluchtelingen uit buurland Syrië opgevangen.

Dankzij de grote toestroom aan Syriërs, die willen ontsnappen aan de oorlog in eigen land, is een op de zeven inwoners van Jordanië nu een vluchteling. Om deze grote groep van energie en drinkwater te voorzien investeert het land in zonne-energie.

Ontwikkeling in plaats van noodvoorzieningen

Volgens de Verenigde Naties verblijven vluchtelingen gemiddeld 17 jaar in opvanglanden. Jordanië zoekt daarom naar een semipermanente oplossing om snel veel extra energie te produceren, schrijft PV Tech.

“We moeten een goede opvang bieden zonder ons eigen land te ontregelen”, zegt Imad Fakhoury, de Jordanese minister voor internationale samenwerking en toerisme. “Dat vergt echte ontwikkelingen, in plaats van dat we alleen op elke individuele noodsituatie reageren.”

Steun uit Europa

De vluchtelingenkampen hebben vooral veel schoon water nodig, de vraag naar water in Jordanië is al met een vijfde gestegen. Om de impact van de vluchtelingenstroom voor Jordanië te verzachten, zal Europa naar verwachting $ 100 mln steken in infrastructuur- en energieprojecten.

Een groot deel van dat bedrag zal opgaan aan zonne-energieprojecten; alleen al $ 50 mln zal gebruikt worden voor de installatie van 300 waterpompen op zonne-energie. Daarnaast bouwt Jordanië 20.000 zonneboilers voor warm water en een zonnepark van 5 megawatt voor elektriciteit.

Eerder kondigde Jordanië aan op al zijn 6.000 moskeeën zonnepanelen te plaatsen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: PV-Tech | Foto: DFID - UK Department, via Flickr Creative Common (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie