TU Delft en Eneco testen gelijkstroomnet met accu’s

zonnepanelen

28-02-2016 09:54 | Door: Thijs ten Brinck

De Technische Universiteit Delft gaat verschillende toepassingen van thuisaccu’s onderzoeken. De kern van het onderzoek is de wisselwerking tussen zonnepanelen en opslag van stroom.

Samen met energieconcern Eneco gebruikt het Electrical Sustainable Power (ESP) Laboratorium van de TU Delft de thuisaccu’s binnen verschillende proefprojecten. Daarmee onderzoekt het ESP-lab de waarde van de opslagsystemen in slimme energienetwerken.

De accusystemen werken net als zonnepanelen met gelijkstroom, terwijl ook de meeste elektronica gelijkstroom nodig hebben om te werken. Elektriciteit uit het gangbare lichtnet is echter wisselstroom.

Wissel- naar gelijkstroom

In een van de drie projecten onderzoekt professor Pavol Bauer de mogelijkheden van een lokaal gelijkstroomdistributienet voor stroom uit zonnepanelen, met de accu’s als buffer.  

In de gecontroleerde omgeving van het ESP-lab bootst Bauer met zijn collega’s de stroomopwek en het energieverbruik van een Nederlands huishouden na. De proef levert data over de efficiëntie, terugverdientijd en zelfvoorzienendheid van een huis met zonnepanelen en een thuisaccu.

In een andere proef staan drie thuisaccu’s model voor een elektrische auto. Hier is het doel om de auto zoveel mogelijk met lokaal opgewekte zonnestroom te laden.

Eneco is in de Benelux aangewezen als distributeur van de thuisaccusystemen van Tesla. In maart komen de eerste containers met de Powerwall-systemen binnen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: TU Delft | Foto: Siebe Schootstra, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie