‘Britse getijdencentrale kan de helft goedkoper’

baai

29-02-2016 18:47 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse duurzame energiebedrijf Ecotricity claimt getijdenstroom voor £ 90 (€ 115) per megawattuur te kunnen produceren.

Ecotricity ondersteunt de Britse regering in de overweging dat het Swansea Bay Tidal Lagoon project te duur is.

“Dit versterkt de mythe dat groene stroom duur is”

“We zijn bang dat de overheid gepusht wordt om veel te veel te betalen voor getijdenstroom”, zegt Dale Vince, oprichter van Ecotricity. “Dat is niet goed. Het versterkt de mythe dat duurzame energie duur is.”

Swansea Bay

Het miljardenproject van ontwikkelaar Tidal Lagoon Power, gepland voor de kust van Wales, zou duurzame energie produceren tegen een garantieprijs van £ 168 (€ 213) per megawattuur. Het getijdenproject loopt vertraging op omdat de Britse overheid aarzelt het plan te ondersteunen.

“De overheid is duidelijke geïnteresseerd in getijdenenergie. Maar het hoge prijskaartje schrikt af, en dat is begrijpelijk”, zegt Vince. “Wij zijn er van overtuigd dat we getijdenstroom kunnen leveren tegen dezelfde kosten als de overheid nu betaalt voor kernenergie, maar dan zonder de risico’s en het kernafval.”

Ecotricity zal later dit jaar details over zijn eigen plannen met getijdenenergie presenteren.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Ecotiricty, BBC | Foto: Andrew Wilkinson, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie