Texel bouwt drijvende zonnecentrale op rioolwaterzuivering

texel

01-03-2016 09:36 | Door: Thijs ten Brinck

De Texelse installateur Texel4Trading plaatst op de bezinkbak van de Texelse rioolwaterzuivering een groot drijvend zonnepark.

De rioolzonnepanelen leveren de komende 25 jaar alle elektriciteit die de straatlantaarns op Texel gebruiken, en zelfs nog iets meer. 

Texel investeert ook in zuinige straatverlichting

Om hoeveel zonnepanelen het gaat, is niet duidelijk. De schatting bij de aanbesteding was dat een zonnepark met een oppervlak van 1.500 vierkante meter, ongeveer 800 zonnepanelen, genoeg zou zijn.

Een groot deel van straatlantaarns op Texel is vijftig jaar geleden geplaatst en is inmiddels vervangen of op korte termijn aan vervanging toe. Texel investeert in energiezuinige LED-lampen en overweegt de lantaarns ’s nachts ook te dimmen of te doven.

Volgens de Gemeente Texel is het eiland de eerste Nederlandse gemeente die de straatverlichting helemaal energieneutraal maakt. In 2020 wil Texel ook al het andere energieverbruik compenseren met opwek van duurzame energie.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: SolarMagazine, Texel Geeft Energie | Foto: Jeroen Looyé, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie