Zorghuizen kunnen €30 miljoen besparen op energie

Zorghuizen kunnen €30 miljoen besparen op energie

15-05-2013 13:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Alle Nederlandse zorghuizen zouden zonder investeringen jaarlijks €30 mln kunnen besparen op energie. Dat is de conclusie na een succesvolle wedstrijd.

Op initiatief van organisatie Urgenda en woningcorporatie Habion probeerden vier zorghuizen van januari tot en met maart zoveel mogelijk energie te besparen. Voorwaarde was wel dat er vooraf geen investeringen werden gedaan, en dat de bewoners hun comfort zouden behouden.

Dankzij het beperken van de verlichting in algemene ruimten, afzonderlijke dag- en nachtinstellingen voor luchtbehandeling en luchtbevochtiging, én het optimaal instellen van de cv-installatie, bespaarden de zorghuizen gemiddeld 15 procent op hun energielasten. Daarnaast zorgde de wedstrijd voor bewustwording, een gezamenlijk doel, enthousiasme en meer saamhorigheid binnen de woonzorgcentra.

Vandaag presenteerden de initiatiefnemers het rapport Samen Verduurzamen, waarin staat dat de 1900 Nederlandse zorghuizen met 15 procent energiebesparing jaarlijks €30 mln zouden kunnen besparen. ‘Dat geld kan dan direct gebruikt worden om meer energiebesparende maatregelen door te voeren’, aldus Peter Boerenfijn, directeur van Habion.

Habion en Urgenda willen komende winter een tweede energiewedstrijd opzetten. Ze roepen zoveel mogelijk woonzorgcentra op om met deze grotere wedstrijd mee te doen.

Foto: Dirk Ingo Franke via Wikimedia Commons

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie