Heerema bouwt stopcontact voor Brits windpark op zee

windpark

07-03-2016 10:17 | Door: Thijs ten Brinck

Offshore-specialist Heerema Fabrication is geselecteerd voor de bouw van het transformatorstation dat de duurzame stroom van het Galloper offshore windproject aan land zal brengen.

Het Galloper project is in een uitbreiding van het bestaand offshore windpark voor de Britse oostkust bij Ipswich.

Offshore windpark van € 1,9 mrd

In opdracht van energieconcern RWE bouwt Heerema een transformatorstation dat de hernieuwbare elektriciteit van 56 windturbines van Siemens bundelt.

Het Galloper windpark levert bij oplevering in 2018 stroom voor naar schatting 335.000 Britse huishoudens. De windmolens hebben samen een vermogen van 336 megawatt.

Het stopcontact op zee van Heerema verhoogt de spanning van de opgewekte windstroom, zodat de verliezen op de 45 kilometer lange kabels die de elektriciteit aan land brengen beperkt blijven.

De bouw van het transformatorstation van het naastgelegen Greater Gabbard windpark, 504 megawatt, was in 2008 voor Heerema de eerste stap in de mark voor offshore wind. Hoeveel de Galloper-opdracht voor Heerema waard is, is niet vermeld. 

De ontwikkeling van het complete windproject kost £ 1,5 mrd (€ 1,9 mrd). Naast RWE en Siemens behoren ook de Britse Green Investment Bank en de Australische investeringsbank Macquarie tot de partners van het project.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Heerema | Foto: Siemens

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie