Boskalis positioneert zich met overname sterk in wind op zee

offshore

07-03-2016 13:30 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse offshorebedrijf Boskalis neemt de offshore activiteiten van VolkerWessels over. Boskalis en VolkerWessels trokken in deze markt al enkele jaren samen op, met name op het gebied van wind op zee.

Boskalis verwerft in de voorgenomen deal het volledige eigendom van de joint venture VolkerWessels Boskalis Marine Solutions (VBMS). Daarnaast neemt Boskalis de VolkerWessels-onderdelen Stemat en VSI over. 

Deal is tientallen miljoenen waard

"Wij werken al jaren intensief en constructief samen met VolkerWessels, op land, alsook op zee”, zegt Peter Berdowski, CEO van Boskalis. “Wij zijn dan ook erg enthousiast dat we deze activiteiten nu voor de volle honderd procent kunnen onderbrengen binnen Boskalis. Door samenvoeging met onze andere maritieme activiteiten ontstaan vele nieuwe mogelijkheden voor markt- en kostensynergie.”

Met de joint venture VBMS verwierven Boskalis en VolkerWessels samen grote opdrachten voor Duitse windparken op zee. Een van die recente opdrachten, het ontwerpen en installeren van 67 turbinefunderingen voor het windpark Veja Mate, zal Boskalis nu zelfstandig uitvoeren.

Met de overname van Stemat neemt Boskalis ook een kabellegschip, voor het installeren van stroomkabels tussen windparken en de kust, op in zijn vloot. Hoeveel Boskalis voor de overname betaalt, hebben de bedrijven niet bekendgemaakt. Financieel analist Kepler Cheuvreux schat in dat het om € 130 mln tot € 150 mln gaat, zo zegt hij tegen De Financiële Telegraaf.

Als bouwer van windturbinefabrieken blijft VolkerWessels indirect nog wel actief in de offshore windsector.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Boskalis, DFT | Foto: Tim Sheerman-Chase, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie