Siemens: Europa kan €45 miljard besparen op hernieuwbare energie

Siemens: Europa kan €45 miljard besparen op hernieuwbare energie

17-05-2013 11:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zonnepanelen in Spanje en windmolens in Duitsland. Europa kan €45 mrd besparen op hernieuwbare energie door installaties op de juiste locatie te bouwen.

Het is geen rocket science. Zonnepanelen en windmolens leveren meer energie naar mate ze meer zon en wind krijgen. Daardoor is het rendement van deze installaties sterk afhankelijk van de locatie: een zonnepaneel in Nederland zal nooit zoveel energie opwekken als een zonnepaneel in Spanje. Minister Henk Kamp van Economische Zaken verkondigde in februari dat Europese landen volgens hem zouden moeten samenwerken om hernieuwbare energie betaalbaar te houden.

Siemens en de Technische Universiteit van München hebben nu uitgerekend hoeveel Europa zou kunnen besparen op hernieuwbare energie wanneer alle beschikbare, groene technologieën op de optimale locaties zouden worden gebouwd. Die besparing blijkt aanzienlijk: Europa zou tot 2030 in totaal €45 mrd kunnen besparen op investeringen in hernieuwbare energie. Noodzakelijke uitbreiding van het elektriciteitsnet om al die Spaanse zonne-energie vervolgens naar Nederland te vervoeren, heeft Siemens al bij deze besparing meegerekend.

Om die €45 mrd in perspectief te plaatsen, wijst Siemens er op dat bijvoorbeeld in Duitsland ongeveer €10 mrd per jaar wordt geïnvesteerd in zonne-en windenergie. Een woordvoerder van Siemens vertelt verder dat Europa tot 2030 ongeveer 138 gigawatt aan nieuwe zonne-energie installaties zal gaan bouwen. We zouden voor de opwekking van dezelfde hoeveelheid elektriciteit ongeveer 39 gigawatt aan installaties minder hoeven bouwen wanneer die zonne-energie installaties op de zonnigste locaties in Europa zouden worden gebouwd.

Bron: Siemens

Foto: USAF via Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie