Tennet gunt Enschede wereldprimeur superstroomkabel

kabels

08-03-2016 14:28 | Door: Thijs ten Brinck

Netbeheerder Tennet is van plan om in Enschede een supergeleidende hoogspanningskabel aan te leggen. Dit materiaal transporteert tot duizend keer meer stroom dan eenzelfde kabel van koper.

Het supergeleidende materiaal dat Tennet voor de demonstratie in gedachten heeft, verliest zijn elektrische weerstand bij een temperatuur van -200 graden Celsius.

3,4 kilometer kabel onder de grond

Tennet heeft nu een traject van 3,4 kilometer in Enschede uitgekozen om de innovatie, met een spanningsniveau van 110 tot 150 kilovolt, uit te testen.

Mel Kroon, CEO Tennet: “Dit eerste demonstratieproject met deze 'coole' superkabel moet straks uitwijzen of dit soort kabels in de toekomst breder toegepast kunnen worden."

150 kilovolt, gekoeld met stikstof

Volgens Kroon is het belangrijk om nieuwe hoogspanningskabels in dichtbevolkte gebieden ‘maatschappelijk acceptabel’ in te passen. “Dat betekent dat wij hoogspanningsverbindingen meer en meer ondergronds willen brengen.”

Door de supergeleiding verliest de kabel geen energie in de vorm van warmte. Dat heeft als voordeel dat Tennet de kabels veel dichter bij elkaar kan leggen, en dus minder ondergrondse werkzaamheden hoeft te doen voor het nieuwe kabeltraject.

Vanwege de groei in duurzame elektriciteitsproductie stelt Tennet ook extra te investeren in onderhoud en uitbreidingen van de bestaande hoogspanningsnetten. De komende tien jaar trekt de hoogspanningsnetbeheerder € 22 mrd uit voor projecten in Nederland en Duitsland.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Tennet | Foto: damn_unique, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie