Zandvoort wil via Unesco komst windpark dwarsbomen

Zandvoort wil via Unesco komst windpark dwarsbomen

17-05-2013 15:11 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Door de kust van Zandvoort op de Unesco Werelderfgoedlijst te plaatsen, moet de komst van een windmolenpark op zee voorkomen worden. Het park zou toeristen afschrikken.

Minister Jet Bussemaker van Cultuur heeft inmiddels een schriftelijk verzoek van een bewonersvereniging ontvangen, om de kuststrook van de gemeente Zandvoort bij Unesco voor te dragen. De politieke partijen – bestaande uit onder andere VVD, PvdA, CDA en GroenLinks – én strandtenthouders steunen deze aanvraag, omdat ze vrezen dat de komst van een offshore windpark van Eneco ten koste gaat van het toerisme.

In maart diende de VVD al een motie tegen de komst van mogelijke windparken in, waarin de “negatieve rol op de beleving van de vrije horizon” en “het woongenot en aantrekkingskracht van het toerisme” centraal stonden. Volgens een woordvoerder van de gemeente verwelkomt de badplaats jaarlijks miljoenen gasten uit binnen- en buitenland.

Te dicht bij de kust

De inwoners hebben nu - bij helder weer - zicht op de windmolenparken Prinses Amalia en Egmond aan Zee. Bij de aanleg van deze windparken is er volgens de gemeente geen rekening gehouden met het zicht, beleving en de economische effecten. Het nieuwe windpark - Luchterduinen van Eneco - zou dichter bij de kust komen te liggen: op ongeveer 23 kilometer in plaats van 30. Wethouder Göransson liet in maart van dit jaar weten niet tegen windenergie te zijn, maar wel tegen windparken die in het zicht liggen.

Zandvoort valt in het zoekgebied waar volgens het Nationaal Waterplan ruimte voor windenergie op zee gevonden moet worden. De totale doelstelling voor offshore windenergie ligt op 6.000 megawatt, als onderdeel van de kabinetsdoelstelling om in 2020 16 procent van de totale energievoorziening duurzaam op te wekken. Minister Henk Kamp laat op dit moment onderzoek doen naar de haalbaarheid van windmolenparken op 8 kilometer uit de kust.

Foto: Felix Montino via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie